Implicarea Turciei în Siria, o misiune antiteroristă
*Ambasadorul Aramaz a intervievat Kanal D România
DOMNA AMBASADOR, vă muţumim că aţi acceptat să ne acordaţi acest interviu! Discutăm despre un subiect sensibil: Operațiunea militară a Turciei în Siria, care a declanșat multe reacții în întreaga lume. Doamnă ambasador, ne puteți explica vă rog de ce Turcia a lansat această operațiune și ce urmărește Turcia până la urmă?
FÜSUN ARAMAZ: Turcia combate în prezent mai multe organizații teroriste care sunt un risc și o amenințare pentru securitatea noastră națională. Cu angajamentul ferm de a combate aceste organizații, am sprijinit pe deplin toate eforturile internaționale în acest scop, încă din prima zi. În ultimii doi ani, în special din estul râului Eufrat, am fost expuși la peste o sută de cazuri de ostilități din partea PYD / YPG, care este ramura siriană a organizației teroriste PKK.
Discuțiile cu aliații noștri cu privire la crearea unei zone de siguranță pentru rezolvarea problemelor noastre legitime de securitate și susținerea luptei împotriva DAESH rămăseseră neconcludente. Nu mai puteam tolera prezența unei organizații teroriste armate la granițele noastre. În acest context, forțele armate turce au lansat „Operațiunea Izvorul Păcii”.
Operațiunea Izvorul Păcii are niște obiective bine definite, clare și limitate. Obiectivele sunt asigurarea securității la frontiera Turciei, neutralizarea teroriștilor din regiune și prevenirea creării unui coridor de teroare lângă granița noastră sudică, instituirea unei zone de siguranță, care să faciliteze întoarcerea refugiaților sirieni acasă și salvarea sirienilor de sub opresiunea și cruzimea organizației teroriste PYD / YPG.
O zonă de securitate în conformitate cu așteptările noastre va deschide calea pentru întoarcerea a 2 milioane de refugiați sirieni din țara noastră. Totodată, ne propunem să contribuim la integritatea și unitatea teritorială a Siriei prin desființarea agendelor separatiste.
Operațiunea se desfășoară pe baza legislației internaționale, în conformitate cu dreptul la autoapărare prevăzut în articolul 51 din Carta ONU și rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate. Autoritățile noastre relevante și misiunile diplomatice au informat în timp util toți aliații și partenerii relevanți, inclusiv secretarul general al ONU și Consiliul de Securitate, NATO, precum și regimul sirian.
*Reacțiile din marile centre diplomatice fac referire la situația deja volatilă din Siria și își exprimă îngrijorarea comună față de volatilitatea accentuată de pe teren. Prin urmare, punerea în pericol a echilibrului delicat, dobândit cu greu după ani lungi de eforturi comune și intense de a restabili stabilitatea în Siria. Cum ați răspunde la aceste preocupări și critici?
FÜSUN ARAMAZ: Turcia este printre contribuitorii direcți la stabilitatea din Siria. Până în prezent, am susținut toate eforturile multilaterale de a pune capăt conflictului și am participat la toate inițiativele în acest scop. Suntem printre statele garante ale Procesului Astana, care are ca scop facilitarea unei soluții politice prin dialog.
Factorii de risc la adresa recuperării stabilității în Siria sunt organizațiile teroriste separatiste și radicale. Acestea sunt în primul rând PYD / YPG și DAESH. O pace viabilă și o stabilitate durabilă în Siria necesită protejarea integrității și unității teritoriale, care poate avea loc numai prin eliminarea tuturor grupurilor și organizațiilor teroriste.
*Îngrijorările pentru viitorul luptei împotriva DAESH se află în centrul criticilor la adresa Turciei în ceea ce privește Operațiunea Izvorul Păcii. Cum califică Turcia amenințarea DAESH?
FÜSUN ARAMAZ: Turcia este ferm
angajată să lupte împotriva terorismului originar din Siria. Avem un istoric
dovedit în contribuția la eforturile de combatere a terorismului în Siria.
Suntem un membru angajat al Coaliției Globale împotriva DAESH. Turcia este
singura țară care a luptat efectiv pe teren împotriva DAESH. Turcia a efectuat
187 de operațiuni împotriva DAESH în 2015, 367 în 2016, 500 în 2017 și 1130 în
2018. Am neutralizat pe cont propriu peste 4.000 de teroriști DAESH.
Mai mult, Turcia a realizat deja două operațiuni majore de combatere a terorismului („Scutul Eufratului” și „Ramură de Măslin”) în nord-vestul Siriei. După ce a încheiat cu succes Operațiunea Scutul Eufratului în 2017 și Operațiunea Ramură de Măslin în 2018, Turcia a eliberat o zonă de peste 4.000 km2 de teroarea DAESH și PYD / YPG, permițând ca peste 360.000 de sirieni să se întoarcă la casele lor din această zonă.
Operațiunea Izvorul Păcii este o continuare a eforturilor noastre de a pune capăt amenințării DAESH.
*Citeste si: Turcia, campioană mondială la fotbal între parlamentari! Finala, jucată cu România!
Așadar, care este reacția dumneavoastră la acuzațiile potrivit cărora Operațiunea Izvorul Păcii va zădărnici lupta împotriva DAESH desfășurată de PYD / YPG?
FÜSUN ARAMAZ: Aș vrea să subliniez mai întâi un principiu fundamental. Recrutarea unei organizații teroriste pentru a lupta împotriva altei organizații teroriste nu este un mod adecvat de contracarare a terorismului și nici o metodă durabilă. Prin urmare, abordarea aliaților noștri a fost greșită de la bun început. PYD / YPG nu poate fi antidotul pentru DAESH. Este o organizație teroristă brutală, extrem de sângeroasă și foarte periculoasă, care amenință viitorul și stabilitatea regiunii noastre.
PYD / YPG are propria sa agendă, pe care o urmărește indiferent de prioritățile comunității internaționale. Prin urmare, ei exploatează orice oportunitate, orice concesie oferită de oricare dintre aliații noștri. În această privință, există dovezi credibile că în noiembrie 2017, teroriștii DAESH reținuți de PYD / YPG au fost eliberați în schimbul infiltrării în Turcia sau nord-vestul Siriei pentru a efectua acte teroriste.
(Kanal D Romania)