Studenții Facultății de Istorie și-au împărtățit impresiile din călătoria de studii la Istanbul

Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București a organizat miercuri, 15 ianuarie 2020, o nouă întâlnire dedicată istoriei și civilizației otomane și turce, având de această dată ca temă călătoria de studii: Acasă la Sultan: călători străini la Constantinopol (II)

În perioada 5-9 iulie 2019, 13 membri ai Cercului de Istorie Orientală din Facultatea de Istorie, Universitatea din București, însoțiți de decanul FIUB, conf. univ. dr. Florentina Nițu și de profesorul coordonator conf.univ.dr. Silvana Rachieru, au continuat tradiția interbelică universitară a călătoriilor de studii la Constantinopol. În cadrul Întâlnirii CST de miercuri, 7 dintre călătorii-studenți participanți au dezvăluit cum au perceput capitala imperială otomană și ce i-a marcat în această vizită. Cu o documentare prealabilă și cu dorința de a înțelege istoria otomană la fața locului, cele patru zile „acasă la Sultan” au adunat multe impresii și senzații de împărtășit iubitorilor Istanbulului. Studenții au vorbit unui auditoriu format din colegii și profesorii lor despre cum se vede orașul privit dinspre Bosfor, simbioza dintre cultura otomană și cea bizantină, impactul muzeelor care folosesc tehnologie recentă asupra vizitatorului, spiritul comerțului și talentele negustorilor istanbulioți. Nu au fost uitate nici pisicile orașului și conviețuirea lor cu monumentele orașului. Fiecare dintre studenții călători a identificat un Istanbul propriu și a explicat impactul pe care excursia de studii l-a avut asupra sa. Evenimentul a fost onorat și de prezența dl. Enver Guner, secretar pe probleme de educație și cultură la Ambasada Turciei la București.

Invitații lunii ianuarie au fost:

– Matei Breazu – Istorie, master II, președintele Cercului de Istorie Orientală.
– Alexandra Cătuneanu – RISE, master I
– Alexandru Vasile – Istorie, anul II
– Adelina Zemoiu – Istorie, anul II
– Mara Tudorache – RISE, master I
– Eden Kurtasan – Istorie, ID III
– Vlad Patrasescu – Istorie, master II

Călătoria de studii a beneficiat de sprijinul Agenției Turce de Cooperare și Colaborare TIKA. Evenimentul a făcut parte din seria de prelegeri lunare „Intâlnirile Centrului de Studii Turce” coordonată de conf.univ.dr. Silvana Rachieru.


3 Paylaşımlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir